24.4.2011 Kylkien myllytys ja vahaus

Oli aika paneutua enemmän Majan kylkien puhdistukseen. Sitä varten oli hankittu Starbrite nokivalumien puhdistusainetta, jolla lähtivät veneen kyljistä kaikki talven aikana tulleet jäljet ja valumat. Kansi ja istuinlaatikko pestiin samaisen valmistajan karhean kannen puhdistusaineella - puhdasta tuli. Seuraavana oli vuorossa kylkien perusteellinen pesu veneshampoolla.



Kaiken tämän jälkeen kyljet myllytettiin Hempelin Boat Rubbing:lla. Samoin istuinlaatikko ja kannen sileat osat käytiin läpi myllyttäen ne puhtaan kiiltäviksi.





Seuraavana oli vuorossa kylkien ja sekä kannen vahaus, joka suoritettiin Hempelin Clean & Polish NANOCel:lla.



Vahan levittäminen ja kiillotus osoittautui erittäin helpoksi. Syntyvän vahapinnan kiilto oli myös kelvollinen. Ennen vesillelaskua on edessä vielä pohjan paikkamaalaus.

Kommentit

  1. Hienolta näyttää, millainen " Mylly" teillä oli käytössä?
    Voisko saada kuvan septin sijoituksesta, kun pitäis omaan asentaa myös? Minkä kokoinen s-tankki teillä on ja onko se riittävä? Missä kohdassa imutyhjennys tulee kannelle? Olis hienoa jos saatais Avance keskustelupalsta aikaiseksi, saatko sitä tehtyä Blokiisi?

    VastaaPoista
  2. Hei

    Myllytyksessä käytettiin ihan perus Cotech kiillotuskonetta (350 w) kahdella kiillotuspäällä varustettuna. Kyseisellä koneella homma onnistui ainakin tämän kokoisessa veneessä ihan ok (löytyy esim. clasulta).

    Septintankin tarkkaa kokoa ei löytynyt tankista, tilavuus lienee 30-40 l haarukassa. Septitankin koosta voi varmaan olla niin montaa mieltä kun on käyttäjiäkin. Käytännön lähtökohdista septitankin kokoa mietittäessä varmaan viimeisenä tulee miettineeksi sitä, kuinka kauan meinaa pitää tankin sisältöä tyhjentämättä. Tämän kokoisessa veneessä, jossa jokainen veneen säilytystila on moottoritilaa lukuunottamatta yhteydessä kaikkiin muihin säilytystiloihin ja sitä kautta myös sisäilmaan, kannattaisi lähtökohtaisesti ajatella septitankkia tyhjennettävän jokaisen pidemmän reissun jälkeen. Siksi 30-40 litran tankki parin ihmisen käytössä oppimalla oikea tapa tyhjentää vessaan käytön jälkeen syntyneet tuotokset septitankkiin (eli tavalla, ettei käytä vessan huuhteluun ihan älytöntä vesimäärää jokaisella käyttökerralla) on riittänyt omilla reissuillamme vallan hyvin. Kertaakaan tankki ei ole täyttynyt 3-4 päivän mittaisilla purjehduksilla, vaikkakaan septin käyttöä ei ole mitenkään säännöstelty tai rajoitettu. Kun tankkia tyhjentää säännöllisesti, huuhtelee ja käyttää siihen soveltuvia kemikaaleja, Avance 245:n kokoisessa veneessä mielestämme tämän kokoinen tankki on riittävä.

    Septitankki on sijoitettu keulahytin säilytystilaan vesisäiliön eteen. Vesitankin edessä oleva laipio erottaa vesitankin ja septitankin toisistaan. Septitankki on kiinnitetty metallivyöllä keulahytin laverin pohjaan. Metallivyön ja septitankin välissä on kumiset suojat vähentämässä nirhautumia.

    Septitankin edestä lähtee putki, joka haarautuu: toinen haara menee vessaan ja toinen rungon läpivientiin. Rungon läpivienti on salongin puolella olevan sohvan etummaisessa säilytystilassa. Septitankin takaa lähtee tyhjennysputki, joka kiertää vessan takaa ja nousee kannen läpi. Keulapunkan säilytystilassa on myös vessan vedenoton läpivienti kaiku- ja lokiantureiden vieressä, josta lähtee putki vessanpönttöön. Septitankista lähtee vielä huohotinputki, joka nousee styyran puolella olevan vaatekaapin kautta styyran kyljestä läpi.

    Kuvia tankista löytyy täältä:

    http://siirtopurjehdus.kuvat.fi/kuvat/Septitankki/

    Viimeisessä kuvassa näkyy kannella oleva, vihreä läpivienti septitankin tyhjennystä varten.

    Keskustelupalstan puuttuminen on tosiaan harmillista. Valitettavasti sen rakentaminen tänne ainakaan tällä hetkellä ja näillä resursseilla ei ole mahdollista. Kannustan kuitenkin kaikkia Avance 24 ja 245 purjeveneen omistajia sekä veneestä kiinnostuneita kommentoimaan ja esittämään kysymyksiä, kun niitä tulee vastaan.

    T Elias

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit