16.4.2011 Perämoottorin huolto

Olimme sopineet Matin kanssa, että huoltaisimme Hondan yhdessä kevään koittaessa. Häneltä löytyi tieto hyvistä käytännöistä.



Majassa on perämoottori, jota käytetään entisen sisäkoneen kaukohallintalaitteella istuinlaatikosta. Viime kesänä kaasuvaijeri oli ruostunut poikki, joten nyt oli aika etsiä uutta vaijeria. Kuin sattuman kauppaa Matilta löytyi varastosta juuri oikea vaijeri, vieläpä kaksin kappalein.

Perämoottori on mallia Honda BF5L, joka on otettu käyttöön vuonna 2000 ja jossa on purjevenekäyttöön paremmin soveltuva, jyrkempinousuinen potkuri. Matti voisi tarkentaa vielä potkurin speksit ;) Moottorissa on aikaisemmin ollut toimiva akun latauspiuha, mutta meidän hankkiessamme venettä se ei enää toiminut. Siksi suunnittelimme uuden latauspiuhan liittimineen ja rakensimme sen Matin kanssa ensi töiksemme huoltoa aloittaessamme. Nyt moottori näytti antavan luvatun lataustehon, eli 3A 12 V tasavirtaa.



Seuraavana oli vuorossa polttoainesuodattimen vaihto. Uusi polttoainesuodatin oli haettu Hondan varaosatiskiltä. Vanhassa suodattimessa oli jo havaittavissa sinne kuulumatonta tavaraa.



Annoimme moottorille jäähdytysvettä ja käytimme koneen lämpimäksi.

Seuraavaksi oli vuorossa peräöljyjen vaihto, joka onnistui helposti siihen tarkoitetun pumpun avulla. Tämän jälkeen vaihdoimme uudet moottoriöljyt (10W30 4-tahtiöljy), jota meni huolto-ohjeen mukaisesti tasan 5,5 dl. Lopuksi vaihdoimme moottoriin vielä koeluontoisesti iridium tulpan. Huollon viimeistelyksi kävimme vesivaseliinilla läpi voideltavia kohteita.

Huollon onnistuminen todettiin käynnistämällä kone ja toteamalla sen toiminta sekä vähäkulutuksisuus. Kiitos Matille avusta, Honda odottaa veneen vesillelaskua!

Kommentit

  1. Potkurin nousu on tosiaan paremmin purjevenekäyttöön sopiva 7-7/8x7-1/2 (200x190), vakiopotkurin ollessa 7-7/8x6-2/3 (200X170).
    Onkin jopa yllättävää miten hyvin kyseinen moottori-potkuri -yhdistelma toimii Avance 245:ssä. Selkesti toimiva vaihtoehto sisäkoneelle vielä tämän koko-painoluokan veneissä.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit